Elokuvateattereissa 21.12.2018!

Ailo - pienen poron suuri seikkailu

Bayoneta - Viimeinen isku

Paradise

Ylen, MRP Matila Röhr Productions Oy:n ja Mediapron suomalais-espanjalaisena yhteistuotantona toteutettavan uuden draamasarjan kuvaukset ovat alkaneet.


Vahvasti kontrasteihin nojaavan kahdeksanosaisen Paradisen kuvaukset aloitettiin kylmässä ja pimeässä Oulussa, josta jatketaan Fuengirolaan, Espanjan aurinkorannikolle, joka on noin 15 000 suomalaisen koti ympäri vuoden. Keskeisenä teemana ovat muistot, niistä kiinni pitäminen ja niitä pakeneminen.


Riitta Havukainen näyttelee pääosaa, 60-vuotiasta oululaista rikosetsivää Hilkkaa, joka lähtee viimeiselle työkeikalleen Espanjan aurinkorannikolle selvittämään kadonneen suomalaisperheen mysteeriä. Espanjassa Hilkka törmää epäilyttävissä olosuhteissa kuolleiden eläkeläisten tapauksiin. Riitta Havukainen on tunnettu suomalainen näyttelijä, joka on ollut mukana mm. Fakta homma (1987) sekä Harjunpää ja heimolaiset (1995).


Havukaisen rinnalla, toisessa pääosassa, nähdään sekä tv:stä että elokuvista tunnettu espanjalainen näyttelijä Fran Perea. Hän on ollut mukana tv-sarjoissa, kuten Luna, B&B ja La Sonata del Silencio. Hän on näytellyt myös elokuvissa, kuten Alex de la Iglesian ohjaamassa Balada Triste de Trompeta ja Antonio Banderaksen ohjaamassa El Camino de los Ingleses. Fran Perea on Suomessakin melko tunnettu, sillä hän näytteli täällä hyvin suositussa Serranon perheessä Marcos Serranoa. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Risto Tuorila, Armi Toivanen, Carl-Kristian Rundman, María Romero ja Oscar Zafra.

Suomen lisäksi sarjassa puhutaan espanjaa ja englantia.


Paradise on Costa del Soliin sijoittuva rikosdraama, jonka pääkäsikirjoittaja on Matti Laine. Matti Laine tunnetaan kirjoistaan ja yhtenä Sorjosen käsikirjoittajana. Paradise on uusi konsepti, jossa kohtaavat Euroopan polarisaation kaksi ääripäätä: Noir-Pohjola ja Valon-Etelä.


Paradisen ohjaa Marja Pyykkö ja kuvaajana toimii Heikki Färm. Sarjan päätuottajaksi valittiin Ylen kilpailutuksen kautta MRP Matila Röhr Productions, jolla on entuudestaan kokemusta kansainvälisistä yhteistuotannoista. Se myös tuntee hyvin molemmat kuvauspaikat, Oulun ja Andalusian.

Sarjan kuvaukset alkoivat Oulussa loka-marraskuussa ja jatkuvat Fuengirolan lähistöllä Espanjassa tammi-huhtikuussa. Viimeinen kuvausjakso on Oulussa ensi kesäkuussa ja sarja esitetään Ylen kanavilla loppuvuodesta 2019.

 

Ailo – pienen poron suuri seikkailu on Lapissa kuvattu fiktiivinen luontoseikkailu, joka esittelee ennennäkemättömällä tavalla pohjoisen luonnon ja sen villit eläimet. Elokuvan on tuottanut MRP Matila Röhr Productionsin Marko Röhr yhdessä ranskalaisen Borsalino Productionsin Laurent Baudensin, Gaël Nouaillen ja Laurent Flahaulin kanssa. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa ranskalainen luontoelokuvaohjaaja Guillaume Maidatchevsky. Muuten elokuva on toteutettu pääsääntöisesti suomalaisvoimin. Toisena pääkuvaajana työskenteli Teemu Liakka, äänisuunnittelusta vastasi Juha Hakanen ja eläinryhmästä Tuire Kaimio. Orkesterimusiikki on tehty ranskalaisen säveltäjän Julien Jaouenin ja palkitun suomalaisen säveltäjän Panu Aaltion yhteistyönä. Aaltio vastasi projektissa osasta sävellystä ja musiikin tuottamisesta. Musiikki on äänitetty Suomessa.

Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa 21. joulukuuta 2018 Nordisk Filmin levittämänä. Elokuvan maailmanlaajuisesta jakelusta vastaa ranskalainen Gaumont. Elokuvan ensi-ilta on muissa Euroopan maissa alkuvuodesta 2019 ja myöhemmin Japanissa, Kiinassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Elokuva kertoo uteliaan Ailo-poron selviytymistarinan ensimmäisellä vuoden kestoisella vaelluksellaan, jonka aikana suloisesta pikkuvasasta kasvaa uljas nuorukainen. Elokuvan teemoina ovat Lapin puhdas luonto, kesyttämätön erämaa sekä loputon äidin rakkaus, jonka ansiosta Ailo uskaltautuu seikkailuun yhdessä muiden Lapin villieläinten kanssa. Kameran edessä nähdään porojen lisäksi pohjoiset villipedot; sudet, karhut ja ahmat. Mukana liitävät linnut kotkista pöllöihin sekä vikkelät pikkunisäkkäät ja jäniksistä oraviin ja näädistä kärppiin. Jopa harvinainen napakettu eli naali on poikasineen onnistuttu taltioimaan osana moniulotteista luontodraamaa.

Katso Ailon trailer täältä!